• Novo

Lijekovita dejstva bosiljka prepoznata su čak i u tradicionalnoj medicini. Bosiljak može da bude jako djelotvoran za različite tegobe i djelotvoran je za obaranje telesne temperature; za tretiranje različitih upala; za smirivanje kašlja, djelotvoran je za smirivanje simptoma prehlade; kod astme i bronhitisa; blagotvorno djeluje na srce; na depresiju i stres; poboljšava rad bubrega; djeluje na infekcije u ustima; održava zdravlje očiju i zuba; poboljšava apetit; smiruje mučninu i nagon za povraćanjem. 

Čaj od bosiljka je dobar zbog izrazitog sedativnog dejstva, smiruje napetost, a takođe ima protivupalno dejstvo (opušta mišiće, spriječava razne infekcije), a djelotvoran je i kod virusnih infekcija i prehlade.  Zahvaljujući njegovim antiinflamatornim svojstvima, čaj od bosiljka je dobar da se koristi za prehlade, kašalj i upale grla. Za upale grla je najbolje da se mlak čaj grgoće u grlu.

Upotreba i način primjene: 

Jednu veliku kašiku (3g) čaja preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti da stoji u poklopljenoj posudi 2 sata, uz povremeno mješanje. Procjediti i piti 2-3 puta dnevno uvijek svježe pripremljen napitak. 

U istoj kategoriji

16 proizvod(a) u istoj kategoriji:
Proizvodi dodati u poređenje